Woodland Gap

This picturesque site located on the outskirts of Draperstown holds a special fairytale like charm. Mature trees line the entrance to the site which open up onto a clearance within the woodland where the ruins of an old farm building and foundations for a dwelling once commenced but never completed, can be found.

The client for the site was keen to utilise the existing foundations and incorporate the ruins into the design concept for their home.

A lightweight, timber frame structure pops out of the ruins which will accommodate two guest bedrooms.   Using the footprint of the existing foundations, the new storey and a half structure has an open plan, double height kitchen/living area which will be flooded with natural light, a movie room and a study for the client who is an accomplished author, with a further three bedrooms upstairs. The ruins and the new build are linked via a single storey glazed connection which also accommodates a piano room and entertaining space with views over the valley.  

This house will be designed to passive house standard with high levels of insulation and airtight design, keeping future running costs to a minimum and reducing the ecological footprint. A heated greenhouse connected to the dwelling will permit the client to grow their own produce, while a pond will manage site drainage and also promote bio diversity at the site.

Materials were carefully selected to ensure that they were sensitive to the site; timber an obvious choice for this beautiful woodland clearance.

 


More Projects