The Upper Hill, Currish Lane

This countryside split-level family dwelling slots into a hill and steps down in response to the undulations of the natural contours of its site overlooking the Bann Valley.

Located down a laneway and next to agricultural ground, the front of the house appears as a single storey cottage, with a high solid to void ratio to provide privacy and protection from passing tractors and machinery. The back of the site is more contemporary, with large areas of glazing offering views over the River Bann and living spaces on the upper floor to take advantage of said views, with bedrooms tucked underneath. The building mass has been orientated and shifted on the horizontal axis to maximise solar gain and to respond to these key views.

This contemporary style dwelling draws on traditional shapes, massing and materials – including natural stone and timber cladding – to maintain and enhance the character of the existing farm.

 


More Projects