Station Master’s House

The repurposing of the Station Master’s House in Maghera, County Derry involved the adaptation of a significant Grade B1 listed building, dating back to circa 1880, as new offices for Mallon McCormick Solicitors.The Architects’ brief being to restore the building’s primary architectural features while creating a functional modern office. The design enclosed the original platform canopy by wrapping it in floor to ceiling curtain walled glass. This frameless glazing system creates a practical, picturesque reception waiting space and also revealingthe ornate cast iron support columns and original brick building behind.

Conservation work

Significant decay had been identified in the building, as the Station House had lain derelict for several years. Specialists were contracted to treat damp and dry rot, cleaning and re-pointing brick with lime mortar. Bangor blue roof slates were removed to allow for new roofing felt and replacement joists before reinstatement.

The modern aesthetics of the glazing, detailing of the polished concrete floor and Specialist Joinery’s timber clad conference room juxtapose with the features of the original building to form a complimentary relationship between old and new.

 


More Projects