Seeconnell Private Village

Purchased in 2009 from local hoteliers, McGurk Architects were tasked with converting Slieve Croob Inn to a residential care facility to admit permanent and respite residents with learning difficulties and mental health issues.

Phase one, completed in November 2011, involved the conversion, alteration and minor extension of the existing buildings to provide 22 en-suited rooms. A further six were added in phase two, completed in November 2013.

The design places the original buildings at the core with emphasis on the connection between the new build and the surrounding landscape. The small courtyard design allows containment and control whilst enabling familiarity with the existing buildings and views of the Mourne landscapes.

Each resident has an intensive therapeutic programme, with activities such as hill walking, bocchi, farming and gardening as part of everyday routines. An adult play park is sited adjacent to the new bedroom block, which contains further day rooms and low stimulus sensory areas.

Phase three is on site presently and involves ten cottages, of which four have been completed. These are traditional vernacular forms complimenting the rural setting, split into bespoke apartments tailored for the specific needs of each service user.

 

 


More Projects