Gentleman's Residence, Enniskillen

This classically designed replacement dwelling features a granite entrance portico, large sliding sash windows and lead box-shaped dormer’s windows in a slated roof construction.

The dwelling’s formally designed road frontage and side elevations contrast with the contemporary rear elevation’s large area of glazing, which responds to the building’s close proximity to the hill at the rear. The evolution of the flat plot from this sloping site was engineered by a retaining wall of gabion baskets and the garage structure’s located next the slope, this allows the sizeable 6000 square foot footprint to sit comfortably in its environs and ensures the quality of light internally does not suffer from the overshadowing of adjoining premises and the hill at the rear.

The building’s interior combines this theme with the sweeping classically detailed stone staircase, traditional timber sash window shutters merged successfully alongside the rhombus-shaped kitchen island roof-light detail in the modern open planned interior.

 


More Projects