An Draighneán

Outline planning permission was secured on this site for a dwelling, with a restrictive height making the development of this site and the clients’ brief requirements difficult to reconcile.

McGurk Architects’ design solution was a split butterfly roof with a low pitch, which allowed the guest bedroom and mezzanine study to be located on the first floor, while still ensuring that the ridge height met the planning stipulations.

Accommodation is arranged into two strands: the main living spaces to the front in a double height space, which avail of views over the rolling hills, and the bedroom wing to the rear. These strands are connected by a flat roofed block, which incorporates the main entrance foyer and master bedroom single storey.

A traditional material palette of stone, render and zinc was used throughout in harmony with the dwelling’s rural setting.

 

 


More Projects